Relacja między autorem a dziełem w świetle psychoanalizy - na podstawie książki Edwarda Fiały, Modele freudowskiej metody badania dzieła literackiego - Czernianin, Wiktor; Czernianin, Halina (2016)
I. Wprowadzenie; II. Koncepcja procesu twórczego wobec mechanizmów świadomych i nieświadomych psychiki; III. Kategoria biografii psychicznej i cech osobowości autora w metodzie Freuda.
Keywords: psychoanaliza; proces twórczy; biografia psychiczna; dzieło literackie; osobowość autora