Gender lęku. Wyspiańskiego baśnioterapia „nie-męskości” - Kapusta, Anna (Wydawnictwo eBooki.com.pl, 2015)
Artykuł jest propozycją analizy i interpretacji młodzieńczego utworu Stanisława Wyspiańskiego zatytułowanego w edycji Dzieł zebranych artysty jako Baśń o Miłości i Dumie. Przedmiotem i celem badań jest wizualizacja projektu baśnioterapii dla osób dorosłych na przykładzie tego tekstu Wyspiańskiego. Metodą zastosowaną w analizie i interpretacji utworu stało się wyodrębnienie emocji lęku w kontekście jego charakterystyk genderowych, obecnych w symbolicznej przestrzeni tekstu. W rezultacie artykuł – według postawionej hipotezy – ilustruje biblioterapeutyczny potencjał konfrontacji odbiorcy z utworem skupiającym spektrum lęku wokół kulturowej kategorii „nie-męskości”, co charakteryzuje całokształt twórczości Stanisława Wyspiańskiego. Młodzieńcza baśń literacka Wyspiańskiego prefiguruje zatem późniejsze wątki jego twórczości.
Keywords: baśń literacka; figura symboliczna chłopca; lektura; lęk; męskość i żeńskość