Biblioterapeutyczny program eksploracyjny - Kapusta, Anna; Rachwalska, Agnieszka (Wydawnictwo eBooki.com.pl, 2015)
Biblioterapeutyczny program eksploracyjny zatytułowany „Szczęście jest muzyką serca. Trzeba tylko umieć je usłyszeć w sobie, a potem dać je usłyszeć innym”. Jakość życia w doświadczeniu dziecka został zrealizowany w dwu, wiejskich gminach Małopolski, Gminie Czernichów i Gminie Piekary. Program dotyczył popularyzacji pojęcia biblioterapii w lokalnych, wiejskich społecznościach. Tworzyły go dwa wydarzenia, dwa warsztaty biblioterapeutyczne przeprowadzone we wsiach Czernichów i Piekary. Warsztaty przeznaczone były dla dzieci w wieku szkolnym, jednak ich odbiorcami stali się także mieszkańcy wsi oraz rodziny i nauczyciele dzieci. W programie wzięły udział także wolontariuszki - seniorki oraz wolontariuszki - licealistki. Autorkami tego programu są Anna Kapusta i Agnieszka Rachwalska, biblioterapeutki-praktyczki.
Keywords: lokalność; biblioterapia; dziecko; program społeczny; jakość życia