Język figuratywny w przestrzeni symbolicznej – interpretacja i wyobraźnia w rozumieniu znaczeń - Lubowicka, Grażyna (Instytut Pedagogiki Uniwersytetu Wrocławskiego, 2018)
Tekst zawiera analizę filozoficznych kontekstów języka, wynikających z tzw. przełomu retorycznego, który wystąpił w latach 70. XX wieku i był reprezentowany głównie przez Paula de Mana. Podkreśla on znaczenie mechanizmów retorycznych w języku oraz wskazuje jako źródło swoich tez, że język jest retoryką. Artykuł prezentuje znaczenie interpretacji i wyobraźni w języku figuratywnym (metafora, symbol, obraz). Analiza metafory, symbolu i wizerunku pokazuje fundamentalne znaczenie interpretacji i wyobraźni w rozumieniu znaczeń. Zrozumienie znaczeń wymaga odniesienia do kodu językowego, działającego w przestrzeni symbolicznej, ale pozwala także na subiektywną i twórczą interpretację.
Keywords: cykl retoryki; interpretacja; metafora; obraz; Paul de Man; retoryka; symbol; wyobraźnia