Własność a obywatelstwo - Szreniawski, Piotr (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego)
Między pojęciami własności i obywatelstwa istnieje wiele analogii. Obie te kategorie wywodzą się ze starożytności i związane są z panującymi rozwiązaniami ustrojowymi. Należy dostrzegać zależności między własnością i obywatelstwem. Wielkie znaczenie dla budowania szacunku dla własności i dla praw obywateli mają edukacja i wychowanie.
Keywords: obywatelstwo; władza; państwo; własność