Ochrona praw podstawowych w internetowym procesie przetwarzania danych osobowych w Unii Europejskiej - Prus, Łukasz (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego)
Współcześnie rola ochrona praw podstawowych nabiera nowego znaczenia wraz z rozwojem technologii w dziedzinie Internetu. W tej przestrzeni prawnej często dochodzi do konfliktu pomiędzy prawami podstawowymi administratora danych, osoby, której dotyczą oraz wszystkich użytkowników Internetu. A zatem konfliktu praw w relacjach horyzontalnych pomiędzy równorzędnymi podmiotami. Artykuł stara się dostarczyć odpowiedzi na pytanie, czy strony tego stosunku prawnego mogą skutecznie dochodzić ochrony na podstawie norm prawa administracyjnego. W publikacji zbadano trzy sytuacje dotyczące ochrony praw podstawowych, tj.: 1) publikacja danych osobowych na stronie internetowej, 2) dane osobowe jako wynik wyszukiwania, 3) adres IP jako dane osobowe.
Keywords: ochrona danych osobowych w Internecie; adres IP; nowe technologie; prawa podstawowe; wyszukiwarki internetowe