Postępowanie właściwe dla stwierdzenia niezgodności z prawem niewydania decyzji (art. 4171 §3 k.c.) - Matan, Andrzej (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego)
Artykuł poświęcony jest jednemu ze szczególnych przypadków odpowiedzialności za szkody wyrządzone przez niezgodne z prawem zaniechanie przy wykonywaniu władzy publicznej polegającemu na niewydaniu decyzji, gdy obowiązek jej wydania przewiduje przepis prawa.
Keywords: decyzje; właściwe postępowanie; szkoda; zaniechanie; odpowiedzialność za szkodę