Kilka uwag na temat związków państwa, prawa i administracji - Kusiak-Winter, Renata (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego)
Związki państwa, prawa i administracji wykazują bogate spektrum współzależności, które dadzą się najlepiej zaobserwować w perspektywie historycznej i komparatystycznej. Nie chodzi przy tym o zamknięty układ powiązań, lecz taki, który w konsekwencji determinuje funkcjonowanie zewnętrznych kategorii, jak chociażby w odniesieniu do społeczeństwa czy w oddziaływaniach na sytuację prawną obywatela i jednostki.
Keywords: państwo; administracja publiczna; prawo administracyjne