Klauzula sumienia sędziego? Analiza z zakresu filozofii politycznej, filozofii prawa oraz prawa pozytywnego - Mazurkiewicz, Szymon (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2018)
Rozdział stanowi analizę pytania o zasadność uznania klauzuli sumienia sędziego. W pierwszej części zagadnienie rozważane jest z punktu widzenia filozofii politycznej w oparciu o teorię dostosowań (wyłączeń) światopoglądowych i pięć płaszczyzn badania zasadności danego wyłączenia w niej zawartych. Następnie podawane są ogólne wyznaczniki pozwalające na przybliżone ustalenie poglądów na temat sędziego i jego sumienia wśród różnych nurtów filozofii prawa. Dalej, rozpatrywane są przepisy polskich ustaw procesowych dotyczące wyłączenia sędziego na jego żądanie (art. 49 k.p.c. art. 41 k.p.k. i art. 19 p.p.s.a.), ze szczególnym uwzględnieniem analizy pojęcia bezstronności, w celu znalezienia w nich pozytywnoprawnej podstawy dla obowiązywania w polskim systemie prawnym klauzuli sumienia sędziego. Na koniec poruszona zostaje kwestia granic stosowania klauzuli i możliwych rozwiązań konfliktu między prawem jednostki do sądu a sumieniem sędziego.