Aktywne zarządzanie ryzykiem politycznym na rynku kapitałowym - istota i sposoby zarządzania w organizacji - Broniszewski, Michał (Akademia Finansów i Biznesu Vistula, 2017)
Przedmiotem artykułu jest przybliżenie i ukazanie przeglądu obecnych szans, wyzwań oraz zagrożeń wynikających z kluczowej kwestii aktywnego zarządzania ryzykiem politycznym na rynku kapitałowym. W artykule przedstawiono koncepcję zarządzania ryzykiem politycznym, w celu racjonalizacji szeroko rozumianych korzyści, bądź racjonalizacji i minimalizacji strat w funkcjonowaniu oraz sprawności uczestników rynku kapitałowego. W warstwie teoretycznej stworzony do tego analityczny model umożliwia uczestnikom rynku kapitałowego identyfikowanie ryzyka politycznego i jego zarządzania, umożliwiający określenie ich potencjalnego wpływu na wydajność oraz określenie najlepszej metody zarządzania ryzykiem w sieci organizacji. W warstwie empirycznej wykorzystano case study jako metodę badawczą, opierającą się na studium pojedynczego przypadku sieci wybranej organizacji – uczestnika rynku kapitałowego w celu ustaleniu siły oddziaływania zmian decydenta politycznego. W warstwie analitycznej dokonano wskazania związku ryzyka politycznego z rynkiem kapitałowym.
Keywords: zarządzanie ryzykiem politycznym; rynek kapitałowy; polityka gospodarcza; prognoza; organizacja analiza sieci