Instytucja wysłuchania małoletniego w świetle unormowań prawnych kodeksu postępowania cywilnego - Plewka, Joanna (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2017)
Artykuł porusza temat dotyczący instytucji wysłuchania małoletniego w polskim systemie prawnym ‒ w szczególności polskiego postępowania cywilnego. Poruszane kwestie odnoszą się przede wszystkim do spraw związanych z regulacjami międzynarodowymi w tym zakresie, a także do różnic między cywilnym postępowaniem procesowym i nieprocesowym. Rozważania opisują również przesłanki, których spełnienie warunkuje możliwość skorzystania z omawianej instytucji. Ponadto w artykule zaprezentowane zostały praktyczne problemy wykorzystywania instytucji wysłuchania dzieci.
Keywords: wysłuchanie małoletniego; sąd rodzinny; sprawy rodzinne; postępowanie cywilne; postępowanie procesowe; postępowanie nieprocesowe; dobro dziecka; prawa dziecka