Nauczyciel wychowawcą – definiowanie roli nauczyciela z perspektywy studenta-praktykanta - Zamecka-Zalas, Olga (Instytut Pedagogiki Uniwersytetu Wrocławskiego, 2018)
W artykule przedstawiono opinie studentów-praktykantów na temat roli nauczyciela wychowawcy w klasach 1–3. Analizie poddano następujące zagadnienia: praca nauczyciela wychowawcy, trudności w kierowaniu zespołem klasowym, metody modyfikowania zachowań uczniów i motywowania do pracy, sposoby budowania autorytetu przez nauczyciela oraz wpływ praktyki pedagogicznej na motywację do wykonywania zawodu nauczyciela.
Keywords: autorytet nauczyciela; nauczyciel; praktyki pedagogiczne; student; wychowawca