Sala Doświadczania Świata jako nowa przestrzeń rozwijania kompetencji terapeutycznych studentów w czasie praktyk pedagogicznych - Jędrzejowska, Agnieszka (Instytut Pedagogiki Uniwersytetu Wrocławskiego, 2018)
W tekście zaprezentowany został nowy obszar praktyk studenckich, jakim jest Sala Doświadczania Świata. Studenci pedagogiki mogą w tym miejscu rozwijać swoje kompetencje terapeutyczne i osobowościowe. W takich salach do terapii stosowana jest nowa metoda pracy z dziećmi z zaburzeniami – Snoezelen. Metoda od lat 70. funkcjonuje na świecie, w Polsce od trzech lat. Wrocław i Kraków stanowią jedyne miejsca, gdzie otwarta jest droga do realizacji praktyk w zakresie pracy metodą Snoezelen z dzieckiem z trudnościami w rozwoju.
Keywords: Sala Doświadczania Świata; terapia polisensoryczna; terapia Snoezelen