Ochrona uzasadnionych oczekiwań jednostki jako zasada ogólna europejskiego prawa administracyjnego - Prus, Łukasz (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2018)
Ochrona uzasadnionych oczekiwań jest nadrzędną zasadą europejskiego prawa administracyjnego, która jednocześnie jest jedną z najbardziej kontrowersyjnych i niejednoznacznych podstaw kontroli sądowej działalności administracji UE. W książce przedstawiono kompleksową, krytyczną i porównawczą analizę tego zjawiska prawnego. Praca odpowiada na pytania: 1) dlaczego prawo powinno chronić uzasadnione oczekiwania, 2) jaka jest treść i struktura normatywna zasady uzasadnionych oczekiwań, 3) w jakich okolicznościach oczekiwania jednostki zasługują na ochronę prawną, 4) jakie są skutki prawne naruszenia tej zasady. W książce opisano także zależnościach w jakich pozostaje zasada uzasadnionych oczekiwań z innymi zasadami, takimi jak pewność prawa, zakaz retroakcji prawa, ne bis in idem, trwałości aktów administracyjnych itd. Ponadto w monografii można odnaleźć gradację wad aktów administracyjnych UE, kryteria pozwalające zrównoważyć interes indywidualny i publiczny, a także komparatystyczną analizę wpływów krajowych tradycji prawnych na europejskie prawo administracyjne. Książka dostarcza czytelny model ochrony uzasadnionych oczekiwań w europejskim prawie administracyjnym, co ma istotny wymiar praktyczny w dziedzinie ochrony polskich przedsiębiorców działających na rynku UE. Publikacja jest skierowana dla przedstawicieli nauki, a także sędziów, adwokatów, radców prawnych, i pracowników administracji publicznej stosujących prawo UE.
Keywords: europejskie prawo administracyjne; prawo administracyjne Unii Europejskiej; komparatystyka prawnicza; komparatystyczne prawo administracyjne; wpływ prawa krajowego na prawo UE; zasady wspólne dla tradycji prawnych państw członkowskich; wartości prawa administracyjnego; uzasadnione oczekiwania; pewność prawa; państwo prawa; rządy prawa; zasada niedziałania prawa wstecz; zasada nieodwołalności aktów administracyjnych; samozwiązanie przepisami administracyjnymi sensu stricto i działaniem w formach niewładczych; praktyka administracyjna; gradacja wad aktów administracyjnych UE