Problemy refleksyjnego pedagoga w aktualnej rzeczywistości społecznej - Wróblewska, Alina; Łagodowski, Waldemar (Instytut Pedagogiki Uniwersytetu Wrocławskiego, 2017)
Artykuł jest próbą przedstawienia skomplikowanej sytuacji refleksyjnego pedagoga zarówno w wieloznacznej i niedookreślonej realności świata, jak i w konkretach społeczno-politycznych naszego kraju. Przypomniany też został model refleksyjnego pedagoga i jego pracy, uwzględniający najistotniejsze cechy jego osobowości i jego warsztatu dydaktyczno-wychowawczego. Podkreślono również zasadniczą rolę pedagogów w kreowaniu społeczeństwa XXI wieku.
Keywords: edukacyjne wyzwania cywilizacyjne; horyzontalna koncepcja życia; myślenie refleksyjne; partnerzy w dialogu; refleksja; refleksyjny nauczyciel; samotność współczesnego człowieka; wertykalna koncepcja życia; wychowanie bezinteresowne