Doświadczenie refleksyjne w codzienności edukacyjnej – spojrzenie pragmatystyczne - Paszenda, Iwona (Instytut Pedagogiki Uniwersytetu Wrocławskiego, 2017)
W pierwszej części artykułu jego autorka, odwołując się do literatury przedmiotu, przybliża główne założenia pragmatyzmu. W części drugiej odczytuje, wskazuje i opisuje wybrane myśli wybitnego filozofa i pedagoga – Johna Deweya, które odnoszą się do związków doświadczenia refleksyjnego i myślenia w codzienności edukacyjnej. Przywołane w niniejszym artykule tezy przedstawiciela filozofii pragmatycznej mogą stanowić źródło pouczeń i inspiracji dla pedagogiki współczesnej, dając teoretyczne podstawy do tworzenia alternatywnych projektów kształcenia i wychowania.
Keywords: doświadczenie refleksyjne; edukacja; John Dewey; myślenie; pragmatyzm