Utopijna koncepcja miasta urbanistyczną przestrzenią życia człowieka - Król, Remigiusz (Instytut Pedagogiki Uniwersytetu Wrocławskiego, 2017)
Autor niniejszego opracowania ujmuje zagadnienie miasta w myśli i świadomości kulturowej współczesnej cywilizacji. Podejmuje istotne składniki doświadczenia wizualnego w aranżacji miejskiej przestrzeni. Nawiązuje do charakterystycznych cech myślenia o mieście, powiązanych z wszelkiego rodzaju „utopiami” zarówno historycznymi, jak i współczesnymi. Następnie omawia utopijne zjawiska występujące w urbanistycznej przestrzeni miasta.
Keywords: człowiek; domena miasta; komunikacja społeczna; koncepcja; miasto; projekt; socjologia; świadomość; urbanistyczna przestrzeń; utopia; wartość; wyobrażenie