Komunikowanie w rodzinie w sytuacji zapewnienia opieki osobie po udarze mózgu - Koc-Kozłowiec, Barbara (Instytut Pedagogiki Uniwersytetu Wrocławskiego, 2017)
Udar mózgu jest drugą przyczyną śmierci ludzi powyżej 60. roku życia. Szacuje się, że około 70% pacjentów po udarze staje się niepełnosprawnymi. Codzienne czynności (chodzenie, ubieranie, jedzenie) przestają być dla nich wykonalne. Chory potrzebuje opieki innych. Choroba – udar mózgu – jest sytuacją kryzysową dla rodziny. Dotyczy to szczególnie tych rodzin, w których mąż/żona jest osobą starszą, a dorosłe dzieci mają własne rodziny. W niniejszej pracy autorka prezentuje zaobserwowane porozumiewanie się rodzin w sytuacji zapewnienia opieki nad chorym w warunkach domowych.
Keywords: komunikowanie; kryzys; rodzina; udar mózgu