Status prawny mniejszości narodowych i etnicznych w Polsce – ustawa o mniejszościach narodowych i etnicznych oraz języku regionalnym - Malicka, Agnieszka (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2017)
Przed 1989 r. i transformacją systemu politycznego i prawnego, Polska uznawana była za kraj etnicznie homogeniczny. Obecnie mniejszości narodowe według danych statystycznych, stanowią około 1% ogółu mieszkańców Polski. Status prawny mniejszości narodowych i etnicznych jest regulowany w polskim systemie prawnym na podstawie wiążących Polskę traktatów międzynarodowych, Konstytucji Rzeczypospolitej Polskiej, ustawy o mniejszościach narodowych i etnicznych oraz innych ustaw, które kwestie mniejszości narodowych i etnicznych regulują jedynie w sposób pośredni i uzupełniający.
Keywords: ochrona praw mniejszości; mniejszość narodowa i etniczna; prawa wyborcze; instytucje edukacyjne i kulturalne; zachowanie tożsamości kulturowej mniejszości; zakaz asymilacji i dyskryminacji; tożsamość kulturowa i religijna; status prawny