Speaking back to the murder state: Gertrude Bonnin’s California writings and the “Little Matter of Genocide" - Lewandowski, Ted (Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2017)
Niniejszy artykuł zestawia książkę historyczną na temat dziejów stanu Kalifornia z połowy dziewiętnastego wieku pt. Murder State (2012 r.) autorstwa Brendana C. Lindseya z piśmiennictwem Gertrudy Bonnin dotyczącym Indian kalifornijskich opublikowanym w San Francisco Bulletin w 1922 r.
Keywords: Zitkala-Sa (1876-1938); Lindsey, Brendan C.; Murder State; Kalifornia; Indianie Ameryki Północnej; ludobójstwo