Administrative sanctions as a manifestation of state coercion - Stankiewicz, Rafał (Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2017)
Instytucja sankcji administracyjnej stanowi nieodłączny element władztwa państwowego, który polega na stosowaniu przymusu. Sankcja administracyjna ma stanowić skutek naruszenia prawa wywodzony z powszechnie obowiązujących przepisów prawa administracyjnego. W niniejszym artykule omówiono problematykę pojęcia i typologii sankcji administracyjnych w prawie polskim
Keywords: sankcje administracyjne; przymus państwowy; przymus administracyjny; prawo administracyjne