Pedagodzy – zasłużeni dla zachowania tożsamości narodowej Polaków na uchodźstwie po II wojnie światowej (na przykładzie organizacji Polska Macierz Szkolna) - Zamecka-Zalas, Olga (Instytut Pedagogiki Uniwersytetu Wrocławskiego, 2017)
W artykule przedstawiono sylwetki zasłużonych pedagogów, którzy na czoło swych zadań wysunęli walkę o tożsamość narodową Polaków na uchodźstwie, przyczyniając się do zachowania polskości w rodzinach emigracyjnych, a szczególnie do wychowania ojczystego i religijnego młodego pokolenia Polaków.
Keywords: emigracja; pedagodzy; rodzina; tożsamość narodowa; uchodźstwo; wychowanie ojczyste; wychowanie religijne