Krąg wsparcia samotnej matki zastępczej dziecka z niepełnosprawnością - Kamyk-Wawryszuk, Agnieszka (Instytut Pedagogiki Uniwersytetu Wrocławskiego, 2017)
Wśród wszystkich form zarówno instytucjonalnych, jak i rodzinnych, rodzina zastępcza jest obecnie najbardziej pożądanym rozwiązaniem sprawowania opieki nad dzieckiem porzuconym lub osieroconym w Polsce i Europie. Zastępczym środowiskiem rodzinnym objęte są między innymi dzieci z niepełnosprawnością. Jednak nieliczni pragną podjąć się opieki nad dziewczynką/chłopcem, które wymaga specjalistycznej rehabilitacji oraz edukacji. Takiego wyzwania podjęły się dwie kobiety, które niepozostając w związku małżeńskim, samodzielnie postanowiły zmierzyć się z codziennością dziecka z niepełnosprawnością. Jak odnajdują się w roli matki zastępczej? Jakiego potrzebują wsparcia w zmierzeniu się z trudnościami, których doświadczają w wychowaniu dziecka? Czy mogą liczyć na pomoc ze strony instytucji zajmujących się rodzinami zastępczymi? Badania nad kręgiem wsparcia samotnych matek zastępczych osadzono w orientacji jakościowej. Przyjęto metodę studium przypadku z użyciem techniki wywiadu narracyjnego.
Keywords: dziecko niepełnosprawne; macierzyństwo zastępcze; rodzina zastępcza; samotne macierzyństwo