Taoistyczne inspiracje dla pedagogiki religii - Patalon, Mirosław (Instytut Pedagogiki Uniwersytetu Wrocławskiego, 2017)
Na tle dualistycznej metodologicznie i treściowo zachodniej pedagogiki religii przedstawiono w artykule podstawowe założenia taoizmu. Przyroda jako punkt wyjścia tego ujęcia prowadzi do postrzegania rzeczywistości przez pryzmat harmonii, dynamiki, zmienności, cykliczności. Szczególną uwagę poświęcono kategorii wu wei, podkreślając jej paradoksalność – niedziałanie nie oznacza bowiem bierności, lecz polega na wpasowaniu aktywności jednostki w naturalny bieg rzeczy. Taka perspektywa (podobnie jak w stoicyzmie) skutkuje postawą spokoju, życzliwości i dystansu wobec żądań kultury, w której szybkie tempo życia oraz zdobywanie kolejnych szczebli w karierze stało się normą.
Keywords: dualizm; harmonia; monizm; organizm; taoizm; wu wei