(Po)wolna edukacja religijna - Dąbrowski, Szymon (Instytut Pedagogiki Uniwersytetu Wrocławskiego, 2017)
Tekst jest próbą ukazania tego, jak założenia myśli slow eduaction, i szerzej – slow life, mogą stać się realną alternatywą dla obecnego stanu edukacji religijnej w polskiej szkole. To poszukiwanie możliwości wyjścia z dzisiejszego kryzysu, w który popadła szkolna edukacja religijna, jak również widzenie potrzeby i potencjału edukacji religijnej względem wyzwań globalnego społeczeństwa. W tekście mowa jest także o promocji jawnej, lecz krytycznie uprawianej edukacji aksjologicznej, która w paradygmacie edukacji neoliberalnej została zmarginalizowana bądź wyrugowana, a jej konieczność dostrzegana jest nie tylko na gruncie badań pedagogicznych, lecz także w przestrzeni szeroko rozumianych nauk społecznych.
Keywords: alternatywa edukacyjna; krytyczna edukacja religijna; pedagogika religii; slow education; slow life