Religijność i etyczne podstawy dialogu międzyreligijnego według Paula Ricoeura - Lubowicka, Grażyna (Instytut Pedagogiki Uniwersytetu Wrocławskiego, 2017)
Artykuł przedstawia koncepcję religijności Paula Ricoeura jako niedostępnego poznaniu źródła przekraczającego wszystkie religie historyczne i stanowiące ich fundament, ale wyrażającego się wyłącznie za ich pośrednictwem. Sposobem rozumienia religijności i zbliżenia się do niej jest dialog międzyreligijny, który Ricoeur opiera na hermeneutycznym modelu przekładu. Warunkiem tego dialogu, dotyczącego religii judeo-chrześcijanskich odwołujących się do wspólnego dla nich objawienia, jest również przyjęcie przez jego uczestników postulatów etycznych wyprowadzonych z koncepcji przekładu, którymi są: gościnność językowa, tolerancja oraz krytyczność wobec samego siebie.
Keywords: dialog międzyreligijny; gościnność; Paul Ricoeur; przekład; religijność