Archipelagi kultury. Europejska Stolica Kultury Wrocław 2016 w doświadczeniu społecznym. Raport z badań jakościowych - Błaszczyk, Mateusz; Banaszak, Ewa; Kajdanek, Katarzyna; Pluta, Jacek (Instytut Socjologii Uniwersytetu Wrocławskiego)
Raport prezentuje wyniki rocznego projektu badawczego dotyczącego postaw mieszkańców Wrocławia wobec kultury udostępnianej w przestrzeni miejskiej (w tym także sposobów uczestnictwa w niej) oraz ich stosunku do Europejskiej Stolicy Kultury. Studia jakościowe, prowadzone w formie zogniskowanych wywiadów grupowych, pozwoliły wniknąć w badaną problematykę, ujawniając różnorodność i złożoność analizowanych fenomenów. Wyniki badań wskazują, iż sposoby doświadczania ESK związany były z nawykami uczestnictwa w kulturze, te zaś traktować należy jako następstwo rozumienia kultury oraz jej roli i miejsca w życiu jednostek.
Keywords: kultura miejska; uczestnictwo w kulturze; społeczny odbiór ESK; Wrocław Europejska Stolica Kultury