Oddziaływania projektowe promujące zdrowy styl życia dziecka - Furmanowska, Mirosława (Instytut Pedagogiki Uniwersytetu Wrocławskiego, 2017)
Celem artykułu jest ukazanie oddziaływania na dzieci projektów promujących zdrowy styl życia. Wpływają one na nie w trzech aspektach. Pierwszy z nich to aspekt ogólny, obejmujący przekazanie dzieciom wiedzy o zdrowiu, sposobach jego ochrony i powiększaniu jego potencjału. Drugi związany jest z kształtowaniem zachowań prozdrowotnych u dzieci. Trzeci dotyczy tworzenia klimatu na rzecz rozwijania pozytywnych postaw wobec zdrowia.
Keywords: aktywność ruchowa; bezpieczeństwo; projekt; promocja zdrowia; styl życia; zdrowe odżywianie