Utopijna koncepcja nazistowskiej edukacji na przykładzie Hitlerjugend - Stec, Łukasz (Instytut Pedagogiki Uniwersytetu Wrocławskiego, 2017)
Niniejszy artykuł dotyczy przenikania utopii III Rzeszy i jej wpływu na system edukacji. Wyróżniającą cechą utopijności jest antycypacja nadejścia Tysiącletniej Rzeszy wraz z typowymi wyobrażeniami dla millenaryzmu i eschatologii. Naziści chcieli „stworzyć” nowego człowieka, którego wychowuje państwo. System edukacji jest powiązany z wychowaniem etatystycznym, które prowadzi do uniformizacji światopoglądu, nieuchronnie zmierzając do zaniku indywidualizmu.
Keywords: III Rzesza; Hitlerjugend; nazizm; utopia