Utopia w relacji horyzontu oczekiwania i przestrzeni doświadczenia w ujęciu Reinharta Kosellecka - Lubowicka, Grażyna (Instytut Pedagogiki Uniwersytetu Wrocławskiego, 2017)
Artykuł przedstawia na podstawie ujęcia Reinharta Kosellecka analizę semantyczną pojęcia utopii oraz ukształtowanie jej jako projektu polityczno-społecznego, który począwszy od oświecenia, wpisuje się w ludzkie tworzenie historii. Tak określone pojęcie utopii wpisane zostaje w relacje wzajemne dwóch pojęć transcendentalnych filozofii historii Kosellecka, którymi są przestrzeń doświadczenia i horyzont oczekiwania. Artykuł podkreśla problem zachowania napięcia między horyzontem oczekiwania i przestrzenią doświadczenia w ludzkim tworzeniu historii, ukazując zarazem konieczność powiązania utopii z przestrzenią doświadczenia.
Keywords: czas historyczny; horyzont oczekiwania; przestrzeń doświadczenia; Reinhart Koselleck