Wybrane społeczne i polityczne aspekty wyborów w Polsce w latach 2014-2015 - Zieliński, Michał; Lyszczyna, Anna; Terpiłowski, Paweł; Alberska, Małgorzata; Mielczarek, Jan; Bodys, Marta; Piotrowska, Marlena; Skrzypiński, Dariusz (Towarzystwo Edukacji Obywatelskiej, 2017)
W Polsce, w latach 2014-2015 odbyły się cztery elekcje: prezydencka, do Parlamentu Europejskiego, parlamentu narodowego i samorządowa. Ich konsekwencją były zmiany nie tylko w życiu publicznym, ale i w pozostałych sferach życia społecznego. Autorzy artykułów zamieszczonych w zbiorze „Wybrane społeczne i polityczne aspekty wyborów w Polsce w latach 2014-2015” skoncentrowali się na niektórych spośród nich. Z jednej strony podjęli próbę odpowiedzi na pytania zakorzenione w politologicznej tradycji badawczej, a dotyczące znaczenia wyników elekcji dla procesu legitymizacji systemu politycznego, deficytów systemu demokracji przedstawicielskiej i aktywności politycznej różnych środowisk politycznych. Z drugiej natomiast strony skoncentrowali się na społecznych i kulturowych konsekwencjach wyborów, badając udział w nich przedstawicieli mniejszości narodowych, rolę mediów społecznościowych i percepcję problemów politycznych w rysunkach satyrycznych.
Keywords: wybory; delegitymizacja; demokracja bezpośrednia; problemy społeczne; narodowcy; mniejszości narodowe; media społecznościowe; satyra polityczna