Sytuacja administracyjnoprawna adresata świadczeń z zakresu pomocy społecznej - Cendrowicz, Dominika (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2017)
Przedmiotem monografii jest sytuacja administracyjnoprawna adresata świadczeń z zakresu pomocy społecznej. Monografia, poprzez wskazany w jej tytule problem naukowy, stanowi kontynuację i nawiązanie do badań wrocławskiej szkoły administratywistów nad sytuacją administracyjnoprawną jednostki. W pracy znalazło zastosowanie wiele klasycznych koncepcji dotyczących siatki pojęciowej nauki prawa administracyjnego, w tym sformułowanych przed półwieczem przez F. Longchampsa (m.in. koncepcja przestrzeni prawnej). Obszarem referencyjnym pracy uczyniono regulację prawną pomocy społecznej sensu stricto, która zgodnie z art. 2 ust. 1 ustawy z dnia 12 marca 2004 r. o pomocy społecznej stanowi instytucję polityki społecznej państwa, mającą na celu umożliwienie osobom i rodzinom przezwyciężanie trudnych sytuacji życiowych, których nie są one w stanie pokonać, wykorzystując własne uprawnienia, zasoby i możliwości. W monografii badaniu poddano najważniejsze problemy związane z uprawnieniami jednostki do świadczeń z ustawy z dnia 12 marca 2004 r. o pomocy społecznej, omówiono charakter prawny poszczególnych świadczeń oraz kwestię obowiązku ponoszenia odpłatności za wybrane świadczenia z zakresu pomocy społecznej. Praca porusza doniosłą problematykę sytuacji prawnej pensjonariuszy domów pomocy społecznej i w tym zakresie odnosi się do trybu przymusowego umieszczania jednostek w zakładach administracyjnych pomocy społecznej oraz do naruszania konstytucyjnych praw i wolności osób w nich przebywających. W pracy wskazano na podstawowe formy działania administracji publicznej, za pomocą których przyznawane i udzielane są świadczenia z zakresu pomocy społecznej oraz na środki ochrony prawnej, jakie przysługują adresatowi świadczenia w celu ochrony jego uprawnień.
Keywords: pomoc społeczna; ustawa z dnia 12 marca 2004 r. o pomocy społecznej; świadczenia z zakresu pomocy społecznej; sytuacja administracyjnoprawna adresata świadczeń z zakresu społecznej; prawo do świadczeń z zakresu pomocy społecznej; odpłatność za świadczenia z zakresu pomocy społecznej; administracja pomocy społecznej; domy pomocy społecznej; kontrola w pomocy społecznej; przyznawanie i udzielanie świadczeń z zakresu pomocy społecznej; środki ochrony prawnej adresata świadczeń z zakresu pomocy społecznej