Część I. Teoretyczno-prawne aspekty organizacji trzeciego sektora - Blicharz, Jolanta; Zacharko, Lidia; Nitecki, Stanisław (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2017)
Warunkiem wzrostu produktywności usług społecznych jest w szczególności tworzenie organizacji trzeciego sektora i podmiotów ekonomii społecznej. Instytucje te są reakcją na niezdolność zarówno rynku, jak i państwa do realizacji polityki spójności społeczno-gospodarczej, w szczególności w tworzeniu miejsc pracy i zwalczaniu wykluczenia społecznego. Jakkolwiek trzeci sektor stał się punktem styczności różnych koncepcji, zasadniczo „sektora niedochodowego” i „ekonomii społecznej” (gospodarki społecznej), które, pomimo że opisują rzeczywistości o znacznych obszarach wspólnych, to jednak nie pokrywają się w pełni. Musimy pamiętać o tym, że „ekonomię społeczną” tworzy w gruncie rzeczy ten sam zbiór instytucji i działań, które zwykło się opisywać za pomocą terminu „trzeci sektor”. Tym niemniej istotnym elementem, który różni te dwa pojęcia, jest akcent, jaki kładzie się na ekonomiczny charakter i ekonomiczne znaczenie działań społecznych.
Keywords: social exclusion; social economy; public services; non-governmental organization; voluntary sector