Część II. Niepełnosprawność z praktyki – projekt „Pływajmy razem” - Giełda, Małgorzata; Raszewska-Skałecka, Renata; Blicharz, Jolanta; Marusiak, Jarosław (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2015)
Jedną z grup społecznych, której zagraża wykluczenie społeczne są osoby niepełnosprawne. Ich udział w życiu społeczno-publicznym bardzo często napotyka na różnego rodzaju trudności związane np. z barierami architektonicznymi, niezrozumieniem społecznym, brakiem empatii u osób zdrowych lub problemami ekonomicznymi. Publikacja „Prawno-administracyjne aspekty sytuacji osób niepełnosprawnych w Polsce” powstała w ramach projektu „Pływajmy razem”, którego beneficjentami były przede wszystkim dzieci niepełnosprawne uczestniczące w zorganizowanych przez Fundację Pomocy, Rozwoju i Edukacji DRZAZGA, zajęciach rekreacyjnych i rehabilitacyjnych. Opracowanie przybliża wybrane administracyjno-prawne i faktyczne problemy wynikające z funkcjonowania w społeczeństwie osób niepełnosprawnych, oraz podejmuje takie zagadnienia, jak: dostęp osób niepełnosprawnych do urządzeń rekreacyjnych użyteczności publicznej, problem dyskryminacji osób niepełnosprawnych, status osób niepełnosprawnych i rodzaje świadczeń administracji publicznej względem osób niepełnosprawnych; zatrudnienie i bezpieczeństwo osób niepełnosprawnych, znaczenie rehabilitacji i rekreacji zajęć dla osób niepełnosprawnych.
Keywords: bariery dla osób niepełnosprawnych; osoby niepełnosprawne; administracja publiczna; zadania publiczne; decentralizacja; kadry administracji publicznej; prawa publiczne osób niepełnosprawnych; sposoby realizacji oczekiwań społecznych; Unia Europejska; zatrudnienie osób niepełnosprawnych; przestrzeń publiczna; ochrona zdrowia; podmioty administracji publicznej; fundacja; rehabilitacja; prawo administracyjne; pływanie; edukacja; problemy strukturalne administracji publicznej; samorząd terytorialny; status osób niepełnosprawnych; osoba z niepełnosprawnością; integracja społeczna; źródła prawa; partycypacja społeczna; subsydiarność; pomoc społeczna; ewakuacja i bezpieczeństwo osób niepełnosprawnych; prawa i obowiązki jednostki; nauka administracji; niepełnosprawność