The use of cryptocurrencies for tax evasion and tax fraud - Srokosz, Witold (Univerzita Pavla Jozefa Šafárika. Pravnicka Fakulta)
Artykuł podejmuje problematykę wykorzystania kryptowalut (np. bitcoina) do uchylania się od opodatkowania i dokonywania oszustw podatkowych. Wskazuje zatem cechy systemu kryptowaluty, które sprzyjają uchylaniu się od opodatkowania (tax evasion) i oszustwom podatkowym (tax fraud) oraz ogólnie wymienia rodzaje podatków, w których kryptowaluty mogą być wykorzystywane do takich celów. Najważniejszym jednak celem artykułu jest analiza wykorzystania kryptowalut do ukrywania przychodu z legalnych i nielegalnych źródeł z uwzględnieniem problemów interpretacyjnych dotyczących przepisów PIT oraz CIT oraz szczególne zwrócenie uwagi na kontrowersje dotyczące prawnej kwalifikacji płatności w kryptowalutach na gruncie przepisów regulujących podatek VAT
Keywords: kryptowaluty; uchylanie się od opodatkowania; oszustwo podatkowe; bitcoin; VAT; podatek dochodowy od osób fizycznych; podatek dochodowy od osób prawnych