Gra o regiony 2014. Wybory do sejmików województw - Alberski, Robert; Cichosz, Marzena; Plecka, Danuta; Glajcar, Rafał (Instytut Politologii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2017)
Monografia ta jest trzecią z kolei publikacją dotyczącą rywalizacji wyborczej na poziomie polskich regionów. Została ona przygotowany przez 22-osobowy zespół badawczy, reprezentujący 13 ośrodków akademickich w Polsce. Zawiera ona łącznie 20 artykułów. Spośród nich 16 analizuje przebieg rywalizacji w wyborach do sejmików we wszystkich województwach. Wszystkie one posiadają podobną strukturę. W pierwszej części ich autorzy prezentują krótkie wprowadzenia, w których zaprezentowano specyfikę regionalnych scen politycznych, sytuację w sejmikach w trakcie kadencji 2010-2014 oraz kształt koalicji sprawujących władzę w poszczególnych regionach. Kolejne części zostały poświęcone kampaniom wyborczym w 2014 r., w tym także sposobowi rekrutacji kandydatów na listy wyborcze oraz metodom promocji komitetów wyborczych, zarówno reprezentujących partie polityczne, jaki i podmioty lokalne. Artykuły kończą się analizą wyników wyborów do sejmików wojewódzkich, przedstawiają także proces budowania koalicji przejmujących władzę w poszczególnych regionach. Pozostałe cztery artykuły poświęcone zostały: 1) analizie porównawczej regionów, uwzględniającej ich odmienności kulturowe, społeczne i ekonomiczne, 2) polityce kadrowej partii politycznych i innych podmiotów uczestniczących w rywalizacji wyborczej w regionach, 3) problemowi głosów w wyborach do sejmików wojewódzkich oraz 4) analizie wzorców rywalizacji politycznej w regionach. W publikacji Czytelnik znajdzie odpowiedzi na pytania, jakie strategie i taktyki stosowały podmioty polityczne w wyborach do sejmików województw w 2014 r., czy pojawiły się nowe siły polityczne, które zdołały przełamać dominację partii politycznych w „parlamentach regionalnych”, czy zmienił się sposób prowadzenia kampanii wyborczej.
Keywords: wybory samorządowe 2014; sejmiki wojewódzkie; kampanie wyborcze w regionach; koalicje regionalne