HĒDONĒ. Koncepcja przyjemności w filozofii Platona - Pacewicz, Artur (Oficyna Naukowa PFF, 2016)
U podstaw książki tkwi założenie, że zagadnienie przyjemności jest bardzo istotnym elementem życia ludzkiego w wymiarze indywidualnym i społecznym, który warto analizować zarówno w aspekcie historycznym, jak i systematycznym. Niniejsza praca ma charakter historyczno-filozoficzny, a nie systematyczny, czyli nie dokonuje się w niej oceny badanych koncepcji co do ich słuszności czy niesłuszności, prawdziwości czy nieprawdziwości. Można również uznać, że mieści się w zakresie badań określanych mianem historii pojęć czy też historii idei. Jest także pierwszym w języku polskim opracowaniem kwestii hedonizmu u Platona. W książce (re)konstruowana jest Platońska koncepcja hēdonē w jej kontekście historycznym oraz przedstawiona argumentacja na rzecz tezy, że stosunek do przyjemności może stanowić kryterium oceny stanu moralnego tak jednostki jak i społeczeństwa.
Keywords: Platon; przyjemność