Stosunki polsko-izraelskie w latach 1990-2009. Od normalizacji do strategicznego partnerstwa - Dyduch, Joanna (2010)
Na kartach książki czytelnik znajdzie analizę stosunków polsko--izraelskich w latach 1990–2009, na różnych płaszczyznach, m.in. politycznej, dyplomatycznej, gospodarczej i kulturalnej. Badania bilateralnych stosunków polsko-izraelskich dowodzą, że przechodziły one i przechodzą intensywne i głębokie przeobrażenia. Zamierzeniem autorki było uchwycenie i wskazanie newralgicznych momentów we wzajemnych relacjach. Istotne było również, by zastanowić się nad mechanizmami właściwymi dla rozwoju polsko-izraelskiej współpracy. Analiza stosunków dwustronnych uwzględniała również wpływ środowiska międzynarodowego na wzajemne polsko-izraelskie relacje, szczególną uwagę zwrócono na wpływ i znacznie organizacji międzynarodowych, takich jak Unia Europejska czy Sojusz Północnoatlantycki. Rozważania koncentrujące się wokół problemu zasygnalizowanego w tytule książki odczytać można jako hipotezę badawczą, ale zawierają one również swoistą prognozę. Istnieje wiele przesłanek, by twierdzić, że wzajemne relacje między Polską a Izraelem noszą znamiona partnerstwa. Co więcej, politycy, dyplomaci, czasem działacze społeczni czy biznesmeni w obu krajach owo partnerstwo określają mianem strategicznego. Tak więc zasadniczym celem tej rozprawy było zdiagnozowanie stanu wzajemnych relacji, wskazanie na czynniki mające na nie wpływ i próba określenia dalszych kierunków rozwoju.
Keywords: stosunki polsko-izraelskie; Izrael; polska polityka zagraniczna