Innowacje we współzarządzaniu rozwojem regionalnym. Praktyka instytucjonalna w wybranych regionach w Polsce - Wiktorska-Święcka, Aldona; Klimowicz, Monika; Michalewska-Pawlak, Małgorzata (Oficyna Wydawnicza ASPRA, 2017)
Monografia powstała w wyniku badań prowadzonych w ramach projektu naukowego pn. "Innowacje w zarządzaniu rozwojem regionalnym w Polsce" sfinansowanego przez Narodowe Centrum Nauki w ramach dotacji na badania naukowe UMO-2013/09/B/HS5/04522. Problematyka zaprezentowana w publikacji koncentruje się na przedstawieniu modelowych aspektów badania innowacji w zarządzaniu rozwojem regionalnym. Obejmują one następujące elementy: podmioty uczestniczące w procesach współzarządzania rozwojem regionalnym, analizę procesów decyzyjnych i efekty polityczne mierzalne za pomocą określonych wskaźników. Skonstruowany model o autorskim charakterze został następnie wykorzystany do realizacji badań empirycznych konkretnych studiów przypadków innowacji we współzarządzaniu rozwojem regionalnym w Polsce. Ponadto monografia zawiera charakterystykę założeń teorii zmiany w odniesieniu do oceny efektów interwencji rozwiązańinnowacyjnych w obszarze współzarządzania rozwojem regionalnym. Wskazuje także na kluczowe założenia metody śledzenia procesu (ang. process tracing), która następnie posłużyła do analizy związków przyczynowo-skutkowych między innowacjami a pozytywnymi zamianami we współzarządzaniu rozwojem regionalnym, jakie nastąpiły dzięki ich wdrożeniu. Analizą objęte zostały następujące obszary tematyczne: zarządzanie rozwojem miast, zarządzanie rozwojem obszarów wiejskich oraz rozwój przedsiębiorczości.
Keywords: innowacje we współzarządzaniu; rozwój regionalny; process tracing; metoda śledzenia procesu; LEADER; Zintegrowane Inwestycje Terytorialne (ZIT); proces przedsiębiorczego odkrywania