Reintegracyjna funkcja spółdzielni socjalnych - Pleśniak, Marcin (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2017)
W niniejszym opracowaniu została scharakteryzowana działalność spółdzielni socjalnych w sferze reintegracji zawodowej i społecznej. Jest to obok działalności gospodarczej i możliwej, choć niekoniecznej działalności społecznej i kulturalnej podstawowa funkcja omawianych podmiotów ekonomii społecznej. Podstawą prawną działalności spółdzielni socjalnych są: 1. Ustawa z dnia 27 kwietnia 2006 r. o spółdzielniach socjalnych, oraz w kwestiach nieuregulowanych; 2. Ustawa z dnia 16 września 1982 r. prawo spółdzielcze. W opracowaniu zostały wskazane kierunki działań przykłady działań w sferze reintegracji zawodowej i społecznej. zostały także ukazane rozwiązania prawne, mające na celu ułatwienie funkcjonowania spółdzielni socjalnych w tej sferze. Kierunkami działań w omawianej sferze są działania w o charakterze obywatelskim, samopomocowym, kooperacyjnym, czy działania nakierowane na rozwój kompetencji pracowniczych członków spółdzielni. preferencjami prawnymi będą dla przykładu: zwolnienie z podatku dochodowego od osób prawnych z tytułu działalności reintegracyjnej a także dotacje ze środków publicznych dla założycieli spółdzielni socjalnych. Pojęcie działalności gospodarcze, którego legalną definicję zawiera ustawa z dnia 2 lipca 2004 r. o swobodzie działalności gospodarczej. Zostały również zestawione obie sfery działalności spółdzielni socjalnych.
Keywords: reintegracja zawodowa i społeczna; spółdzielnia socjalna; ekonomia społeczna; działalność gospodarcza