Zakres podmiotowy i klasyfikacja pojęcia „podmiot ekonomii społecznej” - Małecka-Łyszczek, Magdalena (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2017)
Przyjmując konieczność podjęcia pogłębionej analizy w obszarze wskazania podmiotów przynależnych do sektora ekonomii społecznej, jak i dostrzegając deficyt literatury przedmiotu w tej materii - przedmiotem niniejszego artykułu uczyniono zbadanie zakresu podmiotowego pojęcia „podmiot ekonomii społecznej”. Dokonano niezbędnych kwalifikacji, w rezultacie ich wyłaniając i kolejno omawiając: 1. przedsiębiorstwa społeczne jako trzon i punkt odniesienia dla dalszych podziałów, 2. pozostałe podmioty ekonomii społecznej i 3, podmioty budujące otoczenie ekonomii społecznej. Zaprezentowane klasyfikacje poczynione zostały ze świadomością, iż muszą być one otwarte z uwagi na innowacyjne rozwiązania charakterystyczne dla sektora ekonomii społecznej i jego stały rozrost.
Keywords: podmiot ekonomii społecznej; przedsiębiorstwo społeczne; podmioty formujące otoczenie ekonomii społecznej