Edukacja niepubliczna wobec wyzwań reformy edukacji - Pierzchała, Jacek (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2017)
Publikacja pod tytułem „Edukacja niepubliczna wobec wyzwań reformy edukacji” jest próbą ukazania problematyki trzeciego sektora w kontekście planowanej reformy edukacji. W pierwszej części pracy autor prezentuje podstawy prawne funkcjonowania edukacji niepublicznej w Polsce. Dodatkowo przedstawia skalę omawianego zjawiska poprzez analizę zgromadzonych danych statystycznych. Druga część artykułu koncentruje się wokół analizy zmian legislacyjnych i wynikających z nich obowiązków dla prywatnych podmiotów edukacyjnych. Są one uzupełnione o wskazanie wyzwań dla trzeciego sektora. W zakończeniu zostały zaprezentowane wnioski.
Keywords: administracja; reformy; zadania publiczne; szkoła; edukacja niepubliczna