Prawo zrzeszania się w stowarzyszeniach. Rozważania na kanwie orzecznictwa sądowego - Zabłocki, Jakub (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2017)
W myśl art. 1 ust. 1 ustawy Prawo o stowarzyszeniach, obywatele polscy realizują prawo zrzeszania się w stowarzyszeniach, zgodnie z przepisami Konstytucji oraz porządkiem prawnym określonym w ustawach. Prawo do zakładania jak i uczestniczenia w działalności stowarzyszeń w Polsce jest wyrazem konstytucyjnej gwarancji wolności i praw politycznych. Realizacja tego prawa jest przedmiotem rozważań zarówno doktryny prawa jak i orzecznictwa sądów. Artykuł stanowi głos w dyskusji na temat roli i znaczenia funkcjonowania stowarzyszeń jako form samoorganizacji obywatelskiej w sferze publicznej.
Keywords: prawa i wolności obywatelskie; wolność zrzeszania się; Konstytucja RP; prawo o stowarzyszeniach; sfera publiczna