Zasada zapewnienia bezpieczeństwa w e-administracji - Błażewski, Maciej (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2017)
Zasada zapewnienia bezpieczeństwa w e-administracji jest zasadą prawa, która służy stanowieniu i stosowaniu przepisów prawa w związku z administrowaniem i użytkowaniem systemów teleinformatycznych i środków komunikacji elektronicznej. Celem zapewnienia bezpieczeństwa w e-administracji jest ochrona przechowywanych i przekazywanych informacji. Zasada ta pozwala ujednolicić wykładnię przepisów prawa regulujących e-administrację, które są znacznie zróżnicowane.
Keywords: e-administracja; bezpieczeństwo informacji; środek komunikacji elektronicznej; system teleinformatyczny