Św. Augustyn jako mistrz i nauczyciel w relacji Possydiusza z Kalamy - Pech, Filip (Instytut Pedagogiki Uniwersytetu Wrocławskiego, 2017)
Artykuł traktuje o życiu św. Augustyna z Hippony, który był i nadal jest prawdziwym mistrzem i nauczycielem dla niezliczonych pokoleń chrześcijan. Cudzołożnik, poganin, heretyk i zatwardziały grzesznik, który stał się świętym biskupem i Ojcem Kościoła. Jego życie stanowi niezwykłą historię o nawróceniu. Znamy ją dzięki Possydiuszowi z Kalamy, uczniowi św. Augustyna, autorowi Vita Sancti Augustini (Żywot św. Augustyna) oraz dzięki samemu Augustynowi i jego słynnym Wyznaniom.
Keywords: biskup; chrześcijaństwo; cnota; filozofia; hagiografia; herezja; mądrość; mistrz; nauczyciel; patrologia; pedagogika; Possydiusz z Kalamy; święty Augustyn; teologia; Wyznania; żywot