W poszukiwaniu mistrza i autorytetu duchowego. Ojciec Jacek Woroniecki OP we wspomnieniach współbraci zakonnych, uczniów i przyjaciół - Miławicki, Marek (Instytut Pedagogiki Uniwersytetu Wrocławskiego, 2017)
Dominikanin, ojciec Jacek Woroniecki (1878–1949) należał do najwybitniejszych myślicieli i kapłanów polskich działających w I połowie XX wieku. Wybitny profesor, rektor Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego zasłynął również jako wzięty wykładowca, duszpasterz i wychowawca polskiej inteligencji katolickiej. Dla wielu z nich był on mistrzem i autorytetem. W niniejszym artykule próbowano pokazać cechy, jakie posiadał Woroniecki, i dzięki którym wiele osób – studentów, profesorów, polityków i duchownych z biskupami włącznie – uważało go za swojego mentora. Do przedstawienia jego sylwetki posłużyły przede wszystkim wspomnienia tych osób. Również dzisiaj jego teksty mogą inspirować, a postawa, którą się charakteryzował – wzorem dla współczesnych nauczycieli i wychowawców, którzy chcieliby dla swoich uczniów i wychowanków stać się mistrzami i autorytetami.
Keywords: autorytet; Jacek Woroniecki; dominikanie; duszpasterstwo; Katolicki Uniwersytet Lubelski; Odrodzenie; Stowarzyszenie Katolickiej Młodzieży Akademickiej; wspomnienia