Wrocławskie przemysły kultury w pytaniach i odpowiedziach. Raport z badań - Błaszczyk, Mateusz; Banaszak, Ewa; Kajdanek, Katarzyna; Pluta, Jacek (Instytut Socjologii Uniwersytet Wrocławski)
Przedstawiane opracowanie jest raportem z badań ilościowych dotyczących sektora przemysłów kultury we Wrocławiu i ich powiązań z projektem Europejska Stolica Kultury Wrocław 2016. Prezentowane wyniki pokazują strukturę przemysłów kultury we Wrocławiu, kondycję i postrzegane perspektywy tego sektora oraz oceny lokalnej polityki i klimatu dla prowadzenia działalności związanej z kulturą, rozrywką i informacją w mieście. Ponadto raportowane są dane dotyczące zaangażowania przedsiębiorstw operujących w branżach przemysłów kultury w organizację ESK oraz dostrzeganych korzyści wynikających z faktu, iż Wrocław dzierżył tytuł ESK w 2016 r.
Keywords: przemysły kultury; Europejska Stolica Kultury; gospodarka miejska; Wrocław