Terra (in)cognita. Europejska Stolica Kultury w perspektywie wrocławskich instytucji kultury. Analiza formalna - Banaszak, Ewa; Błaszczyk, Mateusz; Kajdanek, Katarzyna; Pluta, Jacek (Instytut Socjologii Uniwersytet Wrocławski)
Ziemia (nie)zbadana - taki niejednoznaczny zapis przychodzi na myśl jako konkluzja analizy wywiadów przeprowadzonych po zakończeniu Europejskiej Stolicy Kultury w 2016 roku z organizatorami kultury we Wrocławiu. Byli to pracownicy miejskich instytucji kultury oraz osoby związane z oddolnymi inicjatywami społecznymi. U podstaw badania legła chęć ustalenia czy, co i jak zmienił fakt bycia przez Wrocław ESK w dwóch kwestiach: uczestnictwa w kulturze i funkcjonowania instytucji kultury w mieście. Cele te zostały zrealizowane częściowo. Raport prezentuje główne ustalenia z badań i przedstawia powody zawężenia możliwości realizacji celów badawczych.
Keywords: instytucje kultury; uczestnictwo w kulturze; poszerzanie pola kultury; Europejska Stolica Kultury Wrocław 2016