Niedoceniony potencjał czy przecenione możliwości dyplomacji kulturalnej? - Umińska-Woroniecka, Anna (Instytut Studiów Międzynarodowych Uniwersytetu Wrocławskiego, 2016)
W artykule analizowany jest koncept miękkiej siły oraz dyplomacji kulturalnej w perspektywie teoretycznej wraz z uwzględnieniem praktyki państwa w tym zakresie, Polska przywołana jest tutaj jako studium przypadku. Pierwsza część rozważań zawiera konceptualizacje dyplomacji kulturalnej jako narzędzia miękkiej siły. Przedstawiono również jej ujęcia w ramach dyskursu o instrumentarium polityki zagranicznej. W dalszej części omówiono politykę historyczną, która oparta jest na odwoływaniu się do pamięci zbiorowej społeczeństwa. W artykule ukazane zostały doświadczenia Polski w zakresie promocji państwa poprzez kulturę narodową ostatnich kilkunastu miesięcy, w kontekście zmian, wynikających z objęcia rządów, w tym zwłaszcza resortu sprawa zagranicznych przez partię Prawo i Sprawiedliwość.
Keywords: dyplomacja kulturalna; zagraniczna polityka kulturalna; promocja kultury za granicą; dyplomacja publiczna; polityka historyczna; miękka siła; wizerunek Polski za granicą