Polska – Kazachstan: perspektywy współpracy i polskie interesy w Azji Centralnej - Waśkiel, Tomasz (Instytut Studiów Międzynarodowych Uniwersytetu Wrocławskiego, 2016)
W sierpniu 2016 roku z wizytą w Polsce przebywał prezydent Kazachstanu, Nursułtan Nazarbajew. W trakcie tej wizyty doszło do podpisania szeregu porozumień, których głównym celem jest wzmocnienie współpracy gospodarczej pomiędzy obydwoma państwami. Z punktu widzenia polskich interesów bardzo ważna jest także współpraca energetyczna oraz kwestia Polonii w Kazachstanie. Oprócz analizy obecnego stanu relacji polsko – kazachskich, podjęta została także próba określenia perspektyw ich rozwoju. Jako że Azja Centralna ujmowana jest bardzo często całościowo (jako region), stosunki z Kazachstanem zostały zaprezentowane również na tle relacji z innymi krajami środkowoazjatyckimi
Keywords: Kazachstan; Polska; współpraca gospodarcza; współpraca energetyczna; Polonia